Sparen of beleggen

Sparen of beleggen: wat is beter?

Sparen was jarenlang rendabel. De spaarrentes waren gunstig en met een beetje vermogen leverde het sparen je best wat op. De spaarrentes anno 2019 zijn echter niet meer zo rendabel. Nog even en het gaat geld kosten om geld opzij te zetten. Wat is dan een betere optie: sparen of beleggen?

Voordelen van sparen

Sparen blijft een makkelijke. Je hoeft niets te doen en met een beetje geluk krijg je – afhankelijk van je vermogen – een prima rente op je rekening gestort. Natuurlijk is het niet zo hoog als we gewend zijn van een paar jaar geleden. Maar voor mensen die liever lui dan moe zijn, is dit een leuke optie.

Voordelen van beleggen

Durf je wat meer risico te lopen om jouw geld te laten renderen? Dan is beleggen wat voor jou. Je kan beleggen in verschillende branches. Denk aan aandelen, cryptocurrencies, goud, hypotheken.. Er is genoeg om in te beleggen. En als je het trucje doorhebt, kan je je geld goed laten renderen.

Als je begint met beleggen, is het verstandig om het nog rustig aan te doen. Beleg daarom in indextrackers, door bijvoorbeeld in AEX te beleggen. Zo kan je je beleggingen spreiden en is het risico op verlies kleiner. Ook beleggen in obligaties is een goede manier om te beginnen met beleggen.

Je kan je geld ook laten beleggen. Bij verschillende banken zoals ABN Amro en Knab kan je je geld laten beleggen door experts. Pas wel op dat je dan zelf de controle vrijwel volledig kwijt bent. Lees je goed in, ga langs bij een bank om mogelijkheden door te spreken.

Het grootste voordeel van beleggen is het hoge rendement. Door grote stijgers op bijvoorbeeld de aandelenmarkt kan je je geld in zo’n 50 jaar tijd vertiendubbelen (keer 10). En in die 50 jaar ontvang je natuurlijk weer rente waarmee je weer kan herinvesteren. Dit wordt rente-op-rente genoemd.

Nadelen van beleggen

Veel mensen zijn te gehaast en willen liever gisteren dan vandaag rijk worden. Wanneer je begint met beleggen, zal je merken dat je geld niet direct meer waard wordt. Beleg daarom alleen met geld dat je écht kan missen en wees geduldig. Pas dan kan je er het maximale uithalen.

Een tweede nadeel bij beleggen is dat je je vermogen in één keer kwijt kan raken. ‘Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee’ wordt dus niet voor niets bij verschillende reclames aangegeven. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kan missen.

Marc

Marc vindt werken leuk. Maar niet leuk genoeg om tot zijn 67e (zoals het er nu naar uitziet) te blijven werken. Dus besloot hij dat het anders moest. Hij is op weg om financieel onafhankelijk te worden. Om jou ook te inspireren om goed met geld te zijn, deelt hij zijn bevindingen op Rendementopgeld.nl.

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed